Barion Pixel

Telefon:

+43 670 608-6208

Nyitva tartás:

Egyeztetés szerint

Telephely:

2668 Patvarc, Gyarmati út 29.

    • Nincsenek termékek a kosárban.

Blog

prunus-laurocerasus-novita_florapont-e1575040240945

Babérmeggy Novita / Prunus laurocerasus Novita

A Novita babérmeggy egy igen gyorsan növő, sűrűn elágazó, felálló ágrendszerű és gömbölyded alakú örökzöld. A fényes tojásdad alakú levelei 10-14 cm hosszúak, színe világosabb zöld. Apró fehér virágai április-májusban nyílnak. A termése nyár végére feketednek be , melyek emberi fogyasztásra alkalmatlanok, mérgezőek. A Novita fajta jól bírja a fagyokat (-20, -25 fok ).

Napos, félárnyékos helyre ültessük. Minél több az árnyék annál ritkább lesz ez az örökzöld. Talajban nem válogat, de az üde, laza szerkezetű és tápanyagban gazdag földben fejlődik a legjobban. Szárasság tűrő, de a csapadékmentes időszakban a rendszeres locsolást meghálálja .

A nyírást kifejezetten jól tűri. Összefüggő sövény telepítése esetén az ültetési tőtávolság a 60-70 cm így gyorsan össze függő felületet lehet kialakítani.

Szabadgyökerű és cserepes Babérmeggy ültetése 

Nagyon sok ember a szabadgyökerű növények megvásárlásában bizonytalan vagy nem meri megvenni, mivel tart attól, hogy a növények nem fognak megeredni. Igy van ez a babérmeggyeknél is. Leírom mire kell odafigyelni vásárlásnál valamint az ültetésnél, hogy a vásárolt örökzöld csemetéink megeredjenek.

Vásárolni csak kora tavasszal márciusban a fagyok elmúltával úgy április közepéig lehet, amennyiben még nincsenek 20 fok körüli hőmérsékletek vagy Október eleje közepétől a fagyok beálltáig. Októberben is figyelni kell a hőmérsékletre. Személyes vételkor nézzük meg a leveleket, amennyiben azt látjuk, hogy szép egészségesek, teltek, nem kókadnak az már jót jelent. Amennyiben nagyon lukacsos, barna foltos a levélzet akkor engedjük el azt a növényt, mert több mint valószínű, hogy gombás. Ezek a főbb tünetei a gombásodásnak A másik fontos rész a gyökérzet, ennek nedvesnek kell lennie valamint dús, szerteágazónak. A száraz gyökérzet nem jelent jót. Amennyiben a gyökérzet kiszárad, vagy sokáig kiszáradt állapotban van akkor elveszíti a nedvesség és tápanyag felvételi képességét ezáltal tönkre fog menni. Tehát, ha a gyökérzet száraz ne vásároljuk meg.

Minél idősebb, bokrosabb a növény annál sűrűbbnek, dúsabbnak kell lennie a gyökerének. A fiatal 1-2 éves és 1-2 ágas babérmeggytől ne várjuk el, hogy nagyon dús gyökérzettel rendelkezzen, persze ne egy két szálas legyen az.

Amennyiben sikerült megvásárolnunk a számunkra megfelelő csemetéket akkor kezdődhet az ültetés!

Érdemes az ültetés elött az örökzöld babérmeggyeket vízbe állítani fél napra, így jól megszívják magukat vízzel és ezzel is segítjük az eredést. Az ültetni kívánt növény gyökerétől körübelül 4-5 ször nagyobb gödröt kell ásni a cserepes növények esetében 2-3 szor nagyobbat mind szélességben, hosszúságban és mélységben. A gödör aljára tehetünk kb 1-2 marék érett marhatrágyát vagy pelletált marhatrágyát amire kerüljön kb. 8-10 cm vastag porhanyós földréteg. A növény gyökere sose érintkezzen a trágyával. Ezt a földréteget jó alaposan öntözzük meg. Állítsuk bele a csemeténket majd húzzunk rá körübelül 5-6 cm pórhanyós földet mellyet alaposan döngöljünk meg majd jó sok vízzel locsoljuk meg. Ezt követően megint egy rész föld jön a gödörbe, döngölés majd locsolás. Ezt addig csináljuk míg a gödröt a talajszintig fel nem töltöttük. Ezt hívják iszapolásos ültetésnek. Fontos, hogy a növény ne kerüljön sokkal jobban a föld alá mint ahogy nevelkedett. A cserepes vagy földlabdás növények esetében a földlabda teteje szineljen a gödör tetejével. Szabadgyökerű növény esetében a szár elszinesedéséből lehet látni ezt, a szár ott sokkal sötétebb. A marhatrágya helyett az ültető földbe, melynek laza szerkezetűnek kell lennie, lehet keverni hosszú lebomlású műtrágyát. Fontos, hogy a csomagoláson megadott dózisokat tartsuk be, mert a túladagolással a növény tönkre is mehet. Ültetést követően ügyeljünk arra, hogy a föld mindig maradjon nedves.

Ültetés után amennyiben nincs fagyveszély 1-2 héten belül akkor a növényeket csípjük vissza. Igen, igen veszítünk a magasságból, de a gyökeresedés sokkal gyorsabban beindul valamint erőteljesebb lesz és nem utolsó sorban bokrosodni fog a növényünk.

Gondozás

A babérmeggy a szó jó értelmében egy igénytelenebb növény. Nagyon szívós a betegségeknek, kártevőknek ellenálló fajta, de mint minden növényt ezt is érdemes gondozni, hogy egy gyönyörű egészsges növényünk legyen. Napos félárnyékos helyet szeret, az igazi szépségét a napon adja ki. Szárazság tűrő, de a locsolást még gyorsabb növekedéssel hálálja meg.

Tavasszal és ősszel kapjon gomba és rovarok elleni lemosó permetezést. 2-2 alkalommal a két permetezés között ne teljen el 10-14 napnál több. Az esetlegesen fellépő tünetekkor ismételjük meg a kezelést. Tünetek, rágóbogárra utaló jel az mikor a levél széle u alakban vagy szabálytalan u alakban be van rágva. Gombásodásra utaló jelek. Levél lukacsosodás, barna kör szerű foltok, levél foltosodás.

Tavasszal kapjon hosszú lebomlású műtrágyát ez egész évben el fogja látni tápanyaggal. Lehetőség szerint dolgozzuk be a földbe, óvatosan, hogy a gyökerét ne sértsük meg. Nagyon jót tesz neki még év közben a lombtrágya is. Fontos, hogy ezen szerek csomagolásán feltüntetett dózisokat tartsuk be, különben a növényt megégethetjük és tönkre is mehet. Igaz, hogy szárasság tűrő a babérmeggy, de aszályos időben a locsolást gyors növekedéssel hálálja meg. Nem kell minden nap locsolni, nagy melegekben is elég csak hetente 1-2 alkalommal, de akkor bőségesen meglocsolni, így arra ösztönözzük a növényt, hogy a gyökérzete lefelé hatoljon, ahol nedvesebb a talaj valamint a tápanyagokat is jobban fel tudja venni. A fiatal vagy a frissen ültetett csemetéket a begyökeresedésig rendszeresen öntözzük, a föld legyen mindig nedves. A töveket locsoljuk és lehetőség szerint ne érje a leveleket a víz, ezzel is csökkentjük a gombásodás lehetőségét.

Március végén április elején a tartós fagyok elmúltával vágjuk vissza ezzel a gyökrét erősítjük valamint sokkal bokrosabb növény lesz belőle. A metszést július közepe-végén újra megismételhetjük.

Télen tartós csapadékmentes időben, mikor nincsenek fagyok öntözzük meg havonta 1-2 alkalommal a növényeket, mivel télen is vesznek fel vizet