Barion Pixel

Telefon:

+43 670 608-6208

Nyitva tartás:

Egyeztetés szerint

Telephely:

2668 Patvarc, Gyarmati út 29.

    • Nincsenek termékek a kosárban.

Blog

smaragd_blog

Ebben a bejegyzésben a smaragd tujáról fogok írni pár sort, mit érdemes tudni róla nagyvonalakban. További cikkekben pedig mindent amit tudni kell az ültetésről, gondozásról.

Ennek a rendkívül szép örökzöld növénynek a latin neve Thuja Occidentalis Smaragd. Kanada nyugati részén őshonos. 1530-as években került először Európába azon belül is Angliába.

Ahogy a nevében is benne van a smaragdzöld színű. Azt mondják, hogy a színét télen is megtartja bár az én tapasztalataim alapján télen a lombja kissé bebarnul de nem szembetűnően. Karcsú tömött lombja van alakja pedig kissé kúpos vagy oszlopos. Normál növekedésű, megfelelő körülmények között évente kb 30-40 cm-t nő. A kifejlett növény 4-5 m magas és 1-1,5 m széles. Földben nem válogat, igazán jól érzi magát az enyhén savanyú vagy semleges kémhatású,nedves és tápanyag dús talajban. Napos vagy félárnyékos helyre ültessük. A megfelelő körülményeket gyorsabb növekedéssel és csodaszép smaragd színével hálálja meg. Árnyékban csak szenved, nem fejlődik megfelelően, hajlamosabb lesz a betegségekre és gyorsan tönkre mehet a növény. Amennyiben úgy látjuk, hogy nem érzi jól magát a növény akkor ültessük át az ideális helyre. Az átültetés ideje tavasszal vagy ősszel van. Semmi féleképpen ne ültessük át a fagyok alatt! 

Tévhit hogy a smaragd tuját naponta kell öntözni. A napi öntözést a növény megszokja és ezáltal a gyökérzet a talaj felszínéhez közel marad. Ez több okból is rossz. A növény nem fog annyira belekapaszkodni a földbe,a tápanyagokat kevésbé lesz képes felvenni valamint a föld felsőbb rétegei száradnak ki legelőször és ha valami oknál fogva elmarad a locsolás akkor a növény tönkre mehet.

Szabadföldben lévő tujákat tavasszal és ősszel elég 1,5 hetente locsolni amennyiben nincs csapadék. Ekkor azonban kiadós öntözést igényel. Nyáron is elég hetente 1 szer önözni, de akkor bőségesen. A nagy kánikulában érdemes gyakrabban ellenőrizni a talaj nedvesség tartalmát és ha kell akkor hetente 2 szer öntözni.  

A smaragd tuját ültethetjük zárt sövénynek, sövénynek vagy szoliternek továbbá cserépbe is. Zárt sövény esetén ültetési tőtávolságnak az 50-60 cm-t javaslom. Lehet nagyobb távolságot is hagyni, de akkor sokkal később kapunk zárt egybefüggő felületet. A tömörsége miatt ez az örökzöld nagyon jó por és zajfogó és nem utolsó sorban megakadályozza a belátást.

A szép növények titka a megfelelő és rendszeres gondozás. Erről olvashatnak a Tuják gondozása című bejegyzésben.

A tuja ültetéséről a következő bejegyzésemben olvashatnak.