Barion Pixel

Telefon:

+43 670 608-6208

Nyitva tartás:

Egyeztetés szerint

Telephely:

2668 Patvarc, Gyarmati út 29.

    • Nincsenek termékek a kosárban.

Blog

ley

A leylandi ciprus gondozásáról fogok írni, mikor és hogyan adjunk neki tápanyagot, hogyan karózzuk és hogyan metszük.

A leylandi ciprusról tudni kell azt, hogy a kiültetés évében ” csak ” 20-40 centimétert nő. A második évtől, megfelelő körülmények között tud, akár 50-90 cm-t nőni. Mivel gyors növekedésű ezért ajánlott a karózása. Mindig olyan karót, támasztékot használjunk ami a növénynél kb 50-60 centiméterrel magasabb, így a leylandi ciprus növekedésével elegendő magasságú karóhoz tudjuk rögzíteni a növényt.

Tavasszal adjunk a növény tövétől kb 30-40 centiméter sugarú körbe lassú lebomlású műtrágyát amit a földbe be kell dolgozni. Szigorúan tartsuk be a gyártó által előírt mennyiséget, mert a túl sok tápanyag a növényt tönkre tudja tenni. Legegyszerűbben úgy tudjuk a földbe juttatni a műtrágyát, hogy valamilyen eszközzel – vasvilla, ültetőfa stb. – a fent említett részbe 4-5 lyukat készítünk és ezekbe a lyukakba szórjuk bele a gyártó által javasolt mennyiget. Majd betemetjük őket.

A leylandinak jelenleg nem ismerünk még kórokózját vagy betegségét, de ennek ellenére nem árt ha tavasszal és ősszel lemosópermetezést kap, gomba és rovarölő szerekkel.

Ez az örökzöld növény szárasságtűrő, tavasszal és ősszel elég 1,5 hetente, de akkor jó alaposan megöntözni. Nyáron hetente egyszer a nagy kánikulákban pedig hetene kétszer, de akkor kiadós legyen az öntözés. A tápanyagdús és nedves talajt még gyorsabb növekedéssel fogja meghálálni. Homokos vagy nagyon kötött talaj esetén ellenőrizzük a talaj nedvességét és annak megfelelően locsoljunk. A homokos talaj gyorsabban míg a kötött talaj lassabban szárad ki.

A leylandi ciprus a növekedése miatt évente 2 alkalommal ajánlott nyírni, tavasszal a hajtásnövekedés előtt nyár vége felé pedig a hajtásnövekedés után. A rendszeres nyírás hatására a leylandi ciprus szép, egybefüggő tömör felületet fog adni, egy élő fal lesz. Két féleképpen szokták a leylandi sövény kialakító metszését csinálni. Az egyik, hogy magasságban nem vágják csak akkor mikor már túlnőtte a kívánt magasságot és csak a szélességében vágják ebben az esetben gyorsabban eléri a kívánt magasságot, de csak később lesz tömör a felület. A másik vátozat hogy magasságban is visszavágják, ebben az esetben később fogja elérnia kívánt magasságot, de sokkal előbb lesz egybefüggő felület, mivel a metszés hatására dúsúl a növény. 

A leylandi az egyik leggyorsabban növő sövénynövény, amelyből élő kerítést is tudunk csinálni.