Barion Pixel

Telefon:

+43 670 608-6208

Nyitva tartás:

Egyeztetés szerint

Telephely:

2668 Patvarc, Gyarmati út 29.

    • Nincsenek termékek a kosárban.

Blog

ley_gond

Ebben a cikkben a tuják, tuja sövények metszéséről fogok írni. Mikor és hogyan metszük meg azokat, hogy szépek legyenek.

A tuják metszésére, nyírására formázására a legjobb időpont a tavasz, a növekedési szakasz előtt. Arra ügyeljünk, hogy a napi hőmérséklet ne legyen 7-8 fok alatt.
A növekedési szakasz áprilistól májusig tart, ezért a metszés, nyírás ez előtt történjen meg.
A smaragd tujákat elég évente egyszer nyírni. Azonban ha szeretnénk vagy szükséges még egy nyírás, akkor a kánikula elmúltával tegyük. Figyeljünk arra, hogy ne túlkésőn. A friss vágásnak be kell „ gyógyulnia” és amennyiben lehűl nagyon a levegő vagy fagyok jönnek ezek a levelek, ágak megfagyhatnak és tönkre is mehetnek. A második metszés ideje Augusztus vége körül van

Nagyon fontos az, hogy mindig éles és tiszta metszőollóval, sövényvágóval nyírjunk. A csorba, életlen eszközökkel nem szép egyenes vágást tudunk végrehajtani, hanem roncsolással távolítjuk el a leveleket, ill. az ágakat. A roncsolás következtében az ágak nehezebben forradnak be és így a kártevők ill a betegségek is könnyebben támadják meg.

Két metszési módot használunk a tuják metszésénél. Az alakító és fiatalító metszést. Az alakító metszésnél csak a túlnőtt nem oda illő ágakat távolítjuk el ügyelve a forma megtartására.

A fiatalító metszésnél bátrabban belenyúlhatunk a lombozatba. Ügyelve arra hogy túlzottan ne vágjuk vissza, maximum  az utolsó levelek előtt pár cm-ig  mert akkor kopasz marad.

Az örökzöld tuja sövények nyírásánál figyeljünk oda, hogy a teteje mindig pár cm-el keskenyebb legyen mint az alsó része. Így a sövény egész felülete kap fényt és ezáltal az alsó része nem fog kiritkulni,felkopaszodni. A tuja tetejét csak akkor vágjuk, ha már elérte a növény a kívánt magasságot.

Amennyiben év közben a növényen megjelennek elszáradt, beteg ágak, azokat egyszerűen távolítsuk el. 

A növények, sövények a gondos metszést meghálálják valamint így kaphatunk szép egybefüggő tömör felületet.