Barion Pixel

Telefon:

+43 670 608-6208

Nyitva tartás:

Egyeztetés szerint

Telephely:

2668 Patvarc, Gyarmati út 29.

    • Nincsenek termékek a kosárban.

Blog

thuja2

Ebben a cikkben a tuják szakszerű ültetéséről lesz szó. Ezen ültetési ajánlások betartásával a vásárolt tujának szépen el fog indulni a gyökeresedése és növekedésnek indul az örökzöld.

Ültetés ideje, a földlabdásan vásárolt növényeket tavasszal vagy ősszel ültessük. A cserépben, fóliakonténerben nevelkedett tujákat pedig a fagyok elmúltával a fagyok beálltáig ültethetjük. A földlabdásan árult növényeknél tudni kell azt, hogy a kitermelés során a növény gyökérzete sérül. A kiszedés közben a gyökereket elvágják, a sérülések következtében és hát ugye a gyökérzet is valamivel kisebb, a növény kevesebb vizet képes felvenni. Ezért az ültetés után fokozottan figyelni kell a locsolásra. A nagy melegben több vizet párologtat el a tuja mint amennyit felvenni képes és kiszáradhat, ezért nem ajánlatos a földlabdás növényeket nyáron vagy nagy melegben ütetni

Amennyiben sikerült kiválasztani ( hogy milyen növényt válasszunk a növények kiválasztása bejegyzésben olvashat ) és megvenni a megfelelő smaragd tuját, tujákat valamint eldöntöttük hogy hová vagy mibe szeretnénk elültetni akkor kezdődhet az ültetés.

Cserépbe vagy dézsába szeretnénk ültetni akkor az ültetendő tuja földlabdájától 2-3 szor nagyobb edényt vegyünk. A smaragd tuja szereti az enyhén savanyú földet, ilyet vegyünk az ültetéshez. Az edény aljára 1-2 marok marhatrágyát is tehetünk. A trágyának igen jó hatása van a növényre. Fontos, hogy erre kerüljön a föld. A trágya, ha közvetlenül a gyökérrel érintkezik akkor a gyökér megéghet ami a növény pusztulásához vezethet. Először annyi földet tegyünk az edénybe amennyi elég ahhoz, hogy a növény alsó levelei az edény tetejétől kb 5-8 cm-el magasabban legyenek. Ekkor helyezzük bele a vásárolt növényt úgy, hogy a földlabdáról óvatosan ( nehogy a földlabda szétessen ) távolítsuk el a cserepet, fóliakonténert vagy ha jutazsák van rajta azt fejtsük le róla. A jutazsák természetes anyagból készül, lebomlik. Mikor belehelyeztük a növényt akkor tegyünk a cserépbe földet, körülbelül az edény 3/4 részéig majd a földet jó alaposan döngöljük meg. Az ültetéskor figyeljünk arra hogy a növény mindig egyenesen és a cserép közepén álljon. Ezt követően teljesen töltsök fel az edényt földdel majd ezt is jó alaposan döngöljük meg. A cserép tetejétől kb 4-5 cm-el lejjebb legyen a föld szintje, ez azért kell hogy az öntözésnél a víz ne folyjon szanaszét. Mikor kész az ültetés jó alaposan öntözzük meg a beültetett tuját.

Szabadföldbe való ültetésnél is a földlabdától kb. 2-3 szor nagyobb gödröt ássunk. Amennyiben nagyon kötött, homokos, vagy köves a föld ahová ültetni akarjuk akkor jóval nagyobb gödröt ássunk. Ez azért kell, hogy a növény gyökere mindig jó minőségű földben tudjon fejlődni. Ebbe a gödörbe fog menni a lehetőleg jó minőségű és enyhén savanyú föld. A gödör aljára tehetünk marhatrágyát, de úgy is csinálhatjuk, hogy nem teszünk a gödör aljába hanem a töltőföldbe belekeverünk 1-2 marék pelletált marhatrágyát. Amennyiben érlelt marhatrágyát teszünk a gödör aljára akkor arra mindenféleképpen föld kerüljön amire tesszük a tuját. A vásárolt növényről távolítsuk el a cserepet, vagy ha jutazsákba van a növény akkor a jutazsákot oldjuk ki és fejtsük le a földlabdáról arra ügyelve, hogy az ne essen szét. A földlabda teteje lesz a talajszint, Kezdjük el visszatemetni a gödröt a folyamat alatt 2-3 alkalommal tömörítsük a visszalapátolt földet. Nyugodtan lehet lábbal, de óvatosan, hogy a földlabdát és a gyökérzetet ne tegyük tönkre. A visszatemetett gödröt alaposan locsoljuk be. Ültetéstől számított 3-4 héten keresztűl 2 naponta alaposan locsoljuk meg a frissen ültetett tujákat.  

Ha zárt sövényt szeretnénk smaragd tujából akkor ültetési tőtávolságnak 50-60 cm-t javaslok így sokkal gyorsabban kapunk egybefüggő felületet, de persze lehet nagyobb tőtávolságot is hagyni.  

A következő cikkembe a tuják gondozásáról olvashat.