Barion Pixel

Telefon:

+43 670 608-6208

Nyitva tartás:

Egyeztetés szerint

Telephely:

2668 Patvarc, Gyarmati út 29.

    • Nincsenek termékek a kosárban.

Blog

9000745205790_copy_800x800

A koralberkenye egy igen dekoratív örökzöld amit Új-Zélandon hoztak létre.

Sűrűn elágazó, felálló hajtásrendszerű, kissé gömbölyded cserje ami kb. 2-3 m magas és ugyan ilyen széles. Váltakozó állású bőrnemű levelek alkotják a lombozatát. A levelek tojásdad alakúak, kb. 8-12 cm hosszúak és 4-5 cm szélesek melyek fényesek és kissé hullámosak amik kihajtáskor vörös színűek majd bronzvörösek és végül zöldek lesznek.

Viszonylag igénytelen növény amit könnyen lehet gondozni, a nyírást jól tűri így magasságban és szélességben könnyen a kívánt méretre tudjuk vágni. A friss hajtások levelei vörösek lesznek. Talajban nem válogat, de a laza, üde tápanyagdús talajt és a rendszeres öntözést meghálálja. A pangó víztől védjük. Tavasszal, ősszel használjunk gomba és bogarak elleni lemosó permetezést ezzel is óvva a növényt.

Május-júniusban hozza az apró krémfehér színű virágait amiből kb. fél centiméter átmérőjű piros bogyót nevel.

Napos félárnyékos helyet kedvel, de az igazi szépségét napos helyen adja ki. Árnyékos helyen nem lesz olyan sűrű elágazó örökzöld.

A koralberkenyéből nagyon szép sövényt lehet kialakítani amely igazi dísze lehet a kertünknek. Sövény telepítése esetén az ajánlott ültetési tőtávolság az 50-60 cm így gyorsan össze függő felületet lehet kialakítani.

Ültetés

Gondozása

A koralberkenye a szó jó értelmében egy igénytelenebb növény, de viszont gyönyörű. Nagyon szívós, a betegségeknek, kártevőknek ellenálló fajta, de mint minden növényt ezt is érdemes gondozni, hogy szép egészsges növényünk legyen. Napos félárnyékos helyet szeret, az igazi szépségét a napon adja ki, minél több árnyék éri annál ritkább lesz. Szárazság tűrő, de a locsolást még gyorsabb növekedéssel hálálja meg.

Tavasszal és ősszel kapjon gomba és rovarok elleni lemosó permetezést. 2-2 alkalommal a két permetezés között ne teljen el 10-14 napnál több. Az esetlegesen fellépő tünetekkor ismételjük meg a kezelést. Tünetek, rágóbogárra utaló jel az amikor a levél széle u alakban vagy szabálytalan u alakban be van rágva. Gombásodásra utaló jel a levél foltosodás.

Tavasszal kapjon hosszú lebomlású műtrágyát ez egész évben el fogja látni tápanyaggal. Lehetőség szerint dolgozzuk be a földbe, óvatosan, hogy a gyökerét ne sértsük meg. Nagyon jót tesz neki még év közben a lombtrágya is. Fontos, hogy ezen szerek csomagolásán feltüntetett dózisokat tartsuk be, különben a növényt megégethetjük és tönkre is mehet. Igaz, hogy szárasság tűrő növény a koralberkenye, de aszályos időben a locsolást gyors növekedéssel hálálja meg. Nem kell minden nap locsolni, nagy melegekben is elég csak hetente 1-2 alkalommal, de akkor bőségesen meglocsolni, így arra ösztönözzük a növényt, hogy a gyökérzete lefelé hatoljon, ahol nedvesebb a talaj valamint a tápanyagokat is jobban fel tudja venni. A fiatal vagy a frissen ültetett csemetéket a begyökeresedésig rendszeresen öntözzük, a föld legyen mindig nedves. A töveket locsoljuk és lehetőség szerint ne érje a leveleket a víz, ezzel is csökkentjük a gombásodás lehetőségét.

A friss hajtások piros színűek majd bronzvörössé válnak és végül bezöldűlnek, a metszést a levélzet zöld korában érdemes elvégezni, így az új hajtások megint pirosak lesznek.

Télen tartós csapadékmentes időben, mikor nincsenek fagyok öntözzük meg havonta 1-2 alkalommal a növényeket, mivel télen is vesznek fel vizet.