Barion Pixel

Telefon:

+43 670 608-6208

Nyitva tartás:

Egyeztetés szerint

Telephely:

2668 Patvarc, Gyarmati út 29.

    • Nincsenek termékek a kosárban.

Blog

leylandii

Ebben a bejegyzésben aLeylandi ciprusról fogok írni. További cikkekben pedig mindent amit tudni kell az ültetésről, gondozásról

A leylandi ciprusnak a latin neve x Cupressocyparis Leylandii. Ez az örökzöld, két növény, a Cupressus macrocarpa és a Chamaecyparis nootkatensis keresztezéséből jött létre. Az 1800-as években hozták be Angliába. 

Szabályos kúp alakú, sűrű ágrendszerű és vezér hajtást hoz. Levelei sötét zöld színűek. Nagyon gyors növekedésű, megfelelő körülmények között évente 50-90 cm-t is tud nőni. Végleges magassága kb. 25-30 m szélessége 4-5 m is lehet. Szívós növény, szárasság tűrő, de a nedves enyhén savanyú, tápanyag dús földet gyors növekedéssel meghálálja. Nem jó vízelvezetésű talajba ültetett leylandi ciprusnál figyeljünk oda, hogy ne öntözzük túl mert a növény tönkre fog menni. Napos vagy félárnyékos helyre ültessük. Ennek a gyors növekedésű sövény növénynek jelenleg nem ismert kártevője, betegsége. A leylandi ciprus nem szereti az átültetést, ezért igyekezzünk cserépben vagy fóliakonténerben nevelt növényt vásárolni. Az első évben a kiültetés után ez a fajta örökzöld nem nő olyan sokat, kb. 20-40 cm-t. A második évtől tudja azt a növekedést produkálni amit fent említettem. 

A leylandi ciprus az egyik leggyorsabban növő örökzöld, ezért sövénynek tökéletes, de lehet belőle formanövényt is nevelni. Ültetési tőtávolság sövény esetén a 70-80 cm, lehet nagyobb tőtávolságot is hagyni, de akkor sokkal később kapunk egybefüggő zárt felületet. A gyors növekedése miatt évente minimum 1 alkalommal, de ajánlott a 2 szeri nyírás. A sövényünk ettől lesz olyan szép. A tömörsége miatt ez az örökzöld nagyon jó por és zajfogó és nem utolsó sorban megakadályozza a belátást.

További cikkekben a gondozásáról, ültetéséről, metszéséről olvashatnak.