Barion Pixel

Telefon:

+43 670 608-6208

Nyitva tartás:

Egyeztetés szerint

Telephely:

2668 Patvarc, Gyarmati út 29.

    • Nincsenek termékek a kosárban.

Blog

tuja_ultetes

A leylandi ciprus ültetéséről lesz szó ebben a cikkben. Mikor és hogyan ültessük, hogy biztosan megeredjen a növény.

Igyekezzünk cserépben nevelt leylandi ciprust vásárolni, nem szereti az átültetést a gyökérzete nagyon megsínyli a visszavágást. Szabadföldi termesztés esetében a kitermelés során bizony a gyökérzet sérül mivel azokat elvágják a kiszedés során. Jobb és biztosabb, ha cserepes leylandit vásárolunk.

Az ültetés ideje a fagyok elmúltával a fagyok beálltáig tart a cserépben vásárolt leylandi ciprusnak a földlabdásnak tavasszal vagy ősszel. Ez az örökzöld is szereti az enyhén savanyú tápanyagdús földet, amennyiben van rá lehetőségünk akkor ilyet vásároljunk. Továbbá vehetünk még érlelt marhatrágyát vagy pelletált marhatrágyát, ezen anyagok tápanyaggal fogják ellátni a növényt illetve a gyökeredést is elősegíti. A Ha már meg van a növényünk és a többi dolog is akkor lássunk hozzá az ültetéshez.

A vásárolt növény cserép nagyságától vagy a földlabdától 2-3 szor nagyobb gödröt ássunk. Ebbe a gödörbe megy bele a föld. A gödör aljára tegyünk 3-4 marék érlelt marhatrágyát. Fontos hogy a marhatrágyára föld kerüljön ne pedig a növény gyökere, mert azt meg tudja égetni és az tönkre is mehet. Amennyiben pelletált marhatrágyát akarunk használni akkor abból 2-3 marékkal tegyünk gödrönként amit keverjünk össze a földel. Tehát a trágyára rakjunk földet, annyi földet tegyünk a gödörbe hogy a növény földlabdája egy síkba legyen a gödör tetejével. Semmiféleképpen ne legyen lejjebb, mert az nem tesz jót a növénynek. A növényt tegyük bele a földel megfelelően feltöltött gödörbe majd kezdjük meg a betemetést. A betemetés közben a földet 2-3 alkalommal tömörítsük. A tömörítés során ügyeljünk arra, hogy a gyökeret ne sértsük illetve ne szakítsuk le. Továbbá figyeljünk oda, hogy a növény egyenesen álljon. A feltöltés után a töveket jó alaposan locsoljuk be. A leylandi cirus egy nagyon gyorsan növő fajta, ezért támaszték kell neki. A támaszték lehet, hosszabb karó, bot, de általában bambuszkarót használunk. Ennek a hossza minimum 180-200 cm legyen. A földbe megy körülbelül 30-40 cm. A föld feletti részéhez rögzítsük oda növényt. Azért érdemes ekkorát használni, mert 3-4 évig ajánlott támasztékot használni. A leylandi ciprus a kiültetést követő évtől évente 50-90 cm-t tud nőni megfelelő körülmények között és elég gyorsan túl növi az alacsonyabb karókat amit ilyenkor cserélni kell. 

Ültetési tőtávolság zárt sövény esetén 60-70 cm. Természetesen lehet nagyobbat is hagyni, de akkor jóval később kapunk egybefüggő felületet.